Wat ons beweegt

Wij ondersteunen volwassenen met een beperking vanuit de overtuiging dat wij voor elkaar en de maatschappij iets kunnen betekenen. Er is ruimte voor elkaar, het netwerk en de omgeving. En dat werkt versterkend.

De kleuren en vormen van OC De Beweging weerspiegelen wat we willen zijn.
Het stevige blauw (staat voor stabiliteit en vertrouwen) en luchtige groen (symboliseert frisheid, harmonie en groei) vind je terug in onze manier van werken: expertise en betrokkenheid in een verfrissende aanpak.

De vorm van de eeuwige beweging, zonder begin of einde, afwisselend binnen en buiten staat symbool voor verbondenheid, dynamiek en creativiteit. Dat is precies hoe wij kijken naar personen met een beperking: vanuit gelijkwaardigheid en vastbesloten om samen, vanuit hun eigen kracht, een leven uit te bouwen in harmonie met de omgeving en de brede maatschappij.

We schreven het neer in ons manifesto.

Het manifesto van OC De Beweging

“Het leven loopt niet altijd zoals we willen. Er overkomt je iets bij de geboorte of erna en je kan fysiek of mentaal minder dan je zou willen. Je leven aanpassen aan de beperkingen
is niet makkelijk. Je hebt het gevoel dat je wat vast zit, letterlijk en figuurlijk, dat je leven stilvalt. Je twijfelt, stelt je vragen.

Vanuit vragen van mensen zoals jij is OC De Beweging ontstaan. Wij ondersteunen volwassenen met een beperking die zelfstandig willen leven en bieden hierbij ruimte voor verbinding met hun netwerk en de omgeving.

Zelfs wanneer je fysieke bewegingsmogelijkheden beperkt zijn, helpen we je leven terug in beweging te brengen en een nieuw toekomstperspectief te vinden. Een toekomst waarin je meer autonoom je eigen weg kan gaan, zowel in wonen, vrije tijd als werk.

OC De Beweging is uitgegroeid tot een toonaangevend netwerk van mensen in onze regio. Een echte beweging van mensen (professionele specialisten, cliënten, vrijwilligers en sympathisanten) die verbinding maakt met de buurt. Samen staan we klaar om je te begeleiden naar waar je wilt gaan.
Op jouw ritme. We stappen niet vòòr maar naast je. Jouw pad maken we zo breed mogelijk zodat kansen ontstaan om jouw talenten en mogelijkheden optimaal te ontwikkelen. En dat zetten we graag mee in beweging. Jij vraagt en wij brengen de bal aan het rollen, de rest is samenspel. Voor je het beseft, beweeg je terug een pak vrijer in je leven.

Dus stel je alvast de vraag waar en hoe je wilt wonen, welk werk je wilt doen en wat je wilt doen in je vrije tijd. En kom er met ons over praten. We luisteren en gaan in dialoog. En eens we begrijpen wat je wilt, bewegen we hemel en aarde voor je.”

Geert werkt sinds 1997 in het OC De Beweging als verpleegkundige. “Ik zie mezelf in de eerste plaats als gewone mens tussen de mensen. De prioriteit ligt bij hoe de mensen hier leven, en ik ben daar een onderdeel van.”

Bij Geert zit deze gedachtengang grotendeels al in zijn natuur; hij wil zijn leven vorm geven door te doen wat volgens hem zinvol is. Dat is net wat hij terugvindt in zijn job. Hij ervaart een bepaalde vrijheid die hij ziet als een vertrouwen dat dan weer aanvoelt als respect. “Eigenlijk hebben we allemaal onze beperkingen, en dan wil ik dat mijn werkgever ook zorg draagt voor mij, en dat doen ze ook. Ik kan mezelf zijn en zij hebben vertrouwen in wie ik ben als Geert de verpleger.” Als werknemers starten we op ons eigen vertrekpunt en moeten we uiteindelijk allemaal dezelfde richting uit.

“Ik herken mezelf hier in iedereen” vult hij aan. “Zowel in de cliënten, collega’s als leidinggevenden. We zijn allemaal heel erg verschillend, maar toch lijken we heel hard op elkaar.”

In De Beweging heeft Geert geleerd om veel mensen graag te zien, wat niet altijd gemakkelijk is. Je ervaart hier een persoon met zijn mindere kanten en met zijn heel mooie kanten, waardoor je een persoon leert waarderen voor wie hij is. Collega’s vindt hij hier belangrijk in. De band die hij met hen voelt is uniek.
“Je komt niet terecht in een zwart-wit verhaal. Je komt terecht in het leven van anderen. We hebben invloed op elkaar.”

INVLOED

Je komt niet terecht in een zwart-wit verhaal. Je komt terecht in het leven van anderen.
We hebben invloed op elkaar.

Geert, verpleegkundige