Hoe betaal ik mijn zorg?

Ik heb een persoonsvolgend budget

Als je een persoonsvolgend budget hebt, dan kan je in OC De Beweging ondersteuning inkopen met een voucher of met cash.

Een voucher is een overeenkomst waarbij het VAPH de vergoeding voor de geboden ondersteuning rechtstreeks aan OC De Beweging betaalt. Er wordt dan afgesproken hoeveel zorggebonden punten ter beschikking worden gesteld voor de gevraagde ondersteuning. Deze zorggebonden punten ontvangt OC De Beweging dan van het VAPH.

Als je liever met cash ondersteuning inkoopt, kan dit uiteraard ook. We bepalen op basis van jouw vraag de kostprijs voor de gevraagde ondersteuning. Maandelijks zal je dan van ons een factuur ontvangen voor de geboden ondersteuning.

 

De kostprijs van de ondersteuning hangt af van drie verschillende factoren:

  • de soort ondersteuning (individuele ondersteuning of ondersteuning in groep, ondersteuning overdag of ondersteuning ’s nachts);
  • hoeveel ondersteuning je nodig hebt (zorgzwaarte);
  • hoe vaak je deze ondersteuning nodig hebt (frequentie).

Ik heb geen persoonsvolgend budget

Heb je (nog) geen persoonsvolgend budget of heb je maar een beperkte ondersteuningsnood, dan kunnen we je ondersteunen binnen de Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH). De ondersteuning die we je kunnen geven, is beperkt in hoeveelheid en frequentie.

Klik hier om de folder van VAPH te bestellen.

Of neem contact met ons op.

Elke

Bijkomende kosten

De woon- en leefkosten staan los van het persoonsvolgend budget, dat enkel in functie van de geboden zorg en ondersteuning wordt toegekend.

Woonkosten: als je bij ons verblijft zijn er kosten voor het gebruik van een slaapkamer en de gemeenschappelijke lokalen, inclusief nutsvoorzieningen.

Leefkosten: dit zijn de kosten voor voeding en drank, onderhoud en schoonmaak van de woning en/of de gemeenschappelijke ruimtes, was- en strijkservice, medicatie, verzorgingsproducten, vervoer, activiteiten, verzekeringen en andere kosten naargelang deelname aan activiteiten.

Wil je meer info over woon- en leefkosten, dan vind je hierover alle info op de website van het VAPH.